Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2010 13:05 - Kопривата – дразнещо полезна
Автор: anatoli1606 Категория: Бизнес   
Прочетен: 2207 Коментари: 4 Гласове:
1



 



image

Според народната медицина, парливото растение е цяла аптека. Меките зелени листа и стъблото са отрупани с власинки, които при допир предизвикват затопляне и лека болка. Дразнещо полезните свойства на копривате не се състоят само в жаренето на игличките й, които дават моментален резултат при болки в костите и схващания, но и в невероятно голямото й благотворно влияние върху органите на цялото тяло.

Вкус:

Когато се готви, копривата има вкус и аромат подобни на тези на спанака. Попарването на копривата с вряла вода отнема способността на химичните вещества във власинките да дразнят кожата и позволява безопасната й консумация. От коприва се приготвят разнообразни и вкусни ястия, които са добре приети на всяка трапеза по време на Великденския пост. За да си набавите млада коприва е необходимо просто да се разходите извън града. Непретенциозното растение вече подава глава край долове и стърнища.

Ястия:

Копривата се използва в медицината и в кулинарията откакто свят светува. Младите растения се приготвяли от индианците в Северна Америка в ранна пролет, когато все още нямало други расатения. Във Великобритания пък, любителите на силни усещания участват в ежегодно състезание по ядене на сурова коприва. Супата от коприва е особено поулярна в Северна и Източна Европа. От коприва се приготвят и различни каши, качамак, студени предястия и салати, палачинки, постни кюфтета и шницели, и много други. Използва се и при приготвянето на някой видове сирене Гауда.

Хранителни факти:

Копривата е много по-богата на желязо от спанака. Съдържа витамини A, C, D и К. Снабдява организма със силиций, калий, калций, протеин, сяра, етерични масла, белтъчини, мравчена киселина и много други. Още в древността са познавали тайните на копривата и са я използвали при чернодробни и жлъчни заболявания, камъни в бъбреците, простудни заболявания, ревматизъм, кръвоизливи, възпаления и много други.
Копривата повишава съдържанието на хемоглобина в кръвта, което обяснява защо в народнатa медицина е описана като кръвоочистително средство. Намалява и съдържанието на захар в кръвта, което я прави полезна за консумация от диабетици.




Гласувай:
1



1. анонимен - GSSDCtYJkyHziGvUMx
24.05.2011 10:38
YouВ’ve got it in one. CouldnВ’t have put it beettr.
цитирай
2. анонимен - QYelgsSzKUFJecpJ
24.05.2011 15:24
5wtoZj <a href="http://okrngcybtije.com/">okrngcybtije</a>
цитирай
3. анонимен - GZbRjrBkFK
28.05.2011 14:46
9s6jQx <a href="http://yrvugtueqeds.com/">yrvugtueqeds</a>
цитирай
4. анонимен - fpyrzaDUfuOP
31.05.2011 18:47
AEWoMY , [url=http://tclkkdrvqneg.com/]tclkkdrvqneg[/url], [link=http://emzdknppvxpj.com/]emzdknppvxpj[/link], http://bevzjvgqxvkc.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anatoli1606
Категория: Бизнес
Прочетен: 3065250
Постинги: 731
Коментари: 1484
Гласове: 348
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930