Според народната медицина, парливото растение е цяла аптека. Меките зелени листа и стъблото са отрупани с власинки, които при допир предизвикват затопляне и лека болка. Дразнещо полезните свойства на копривате не се състоят само в жаренето на игличките й, които дават моментален резултат при болки в костите и схващания, но и в невероятно голямото й благотворно влияние върху органите на цялото тяло.
Вкус:
Когато се готви, копривата има вкус и аромат подобни на тези на спанака. Попарването на копривата с вряла вода отнема способността на химичните вещества във власинките да дразнят кожата и позволява безопасната й консумация. От коприва се приготвят разнообразни и вкусни ястия, които са добре приети на всяка трапеза по време на Великденския пост. За да си набавите млада коприва е необходимо просто да се разходите извън града. Непретенциозното растение вече подава глава край долове и стърнища.
Ястия:
Копривата се използва в медицината и в кулинарията откакто свят светува. Младите растения се приготвяли от индианците в Северна Америка в ранна пролет, когато все още нямало други расатения. Във Великобритания пък, любителите на силни усещания участват в ежегодно състезание по ядене на сурова коприва. Супата от коприва е особено поулярна в Северна и Източна Европа. От коприва се приготвят и различни каши, качамак, студени предястия и салати, палачинки, постни кюфтета и шницели, и много други. Използва се и при приготвянето на някой видове сирене Гауда.
Хранителни факти:
Копривата е много по-богата на желязо от спанака. Съдържа витамини A, C, D и К. Снабдява организма със силиций, калий, калций, протеин, сяра, етерични масла, белтъчини, мравчена киселина и много други. Още в древността са познавали тайните на копривата и са я използвали при чернодробни и жлъчни заболявания, камъни в бъбреците, простудни заболявания, ревматизъм, кръвоизливи, възпаления и много други.
Копривата повишава съдържанието на хемоглобина в кръвта, което обяснява защо в народнатa медицина е описана като кръвоочистително средство. Намалява и съдържанието на захар в кръвта, което я прави полезна за консумация от диабетици.
24.05.2011 10:38
24.05.2011 15:24
28.05.2011 14:46
31.05.2011 18:47