Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2013 06:43 - Уасаби – японски хрян
Автор: anatoli1606 Категория: Рецепти   
Прочетен: 3047 Коментари: 0 Гласове:
2



  Уасаби – японски хрян

Уасаби (Wasabia japonica) е японска подправка, разновидност на хряна. Вероятно я познавате като лютивия зелен сос за овкусяване на суши, макар че често се среща и под формата на прах или паста. Уасаби е мания, зарибиш ли се, няма спасение!


image

Обикновено почитателите на уасаби не просто го харесват, а са вманиачени по него. Дали заради примамливо пикантния му вкус или заради предизвикателно светлозеления цвят, уасаби не оставя никого безразличен. Или го обожаваш, или не го понасяш. 

imageWasabia japonica, Cochlearia wasabi или Eutrema japonica е многогодишно тревисто растение от семейство Кръстоцветни. Освен корена в японската кухня се използват и стеблата и цветовете на растението, от които може да се приготви темпура (японска панировка, която често се използва за ядки). Горната част на корена е с по-остър и по-лютив вкус. Наричат го „японски хрян“. 

Уасаби е познато още от 1396 г, когато жителите на района Сидзуока го поднесли в дар на бъдещия шогун. Междувременно се разпространява в цяла Япония и започва да се култивира в домашни условия. Но отгледаното по този начин уасаби отстъпва по качества на това отгледано в планинските райони и в течаща вода.

Японските готвачи настъргват само толкова количество колкото е необходимо в момента, а остатъкът от корена се съхранява в хладилник. Така може да издържи около месец без да загуби вкусовите си качества и аромат. Освен популярният сос уасаби за овкусяване на суши, се консумира също като паста или подправка на прах. Интересно е, че лютивият ефект на уасаби е краткотраен (лесно може да се отстрани с вода) и се усеща с носовите канали, а не с езика.  

image
 
Истинското уасаби (хонуасаби) се отглежда само в 5 региона на Япония при специални условия: в течаща вода и при температура 10-17 градуса. Затова коренът е доста скъп (около 200-400 лв за кг).

Западняците са намерили решение на проблема като вместо истинско уасаби използват т.нар. уасаби-дайкон. Този зеленчук е пренесен от Европа в Япония , отглежда се лесно, предимно в Хокайдо и е доста по-евтино. Но уасаби-дайкон е с бял цвят и за да се постигне външно сходство с истинското уасаби се използва зелен оцветител. Само че за разлика от уасаби-дайкон, хонуасаби се отличава с изключителни здравословни качества. 

imageЗдравословни качества на хонуасаби

  • Хонуасаби има силни антибактериални свойства, които са особено полезни при употреба със сурова риба. Освен това предпазва от кариес.
  • Истинското уасаби има също силни противоалергични и противоастматични свойства.
  • Хонуасаби предотвратява образуването на тромби в кръвта и унищожава бактерията Helibacter Pylori, предпазвайки от рак на стомаха.
  • Истинското уасаби разрушава раковите клетки и намалява риска от различни видове рак.
Ако искате да се възползвате от здравословните ползи на уасаби, ще трябва да отскочите до Япония и да заделите повече парички за истински уасаби корен. Иначе не спирайте да се наслаждавате на прекрасните вкусови качества на уасаби-дайкон, но без да се заблуждавате, че подобрявате здравословното си състояние. 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anatoli1606
Категория: Бизнес
Прочетен: 3063201
Постинги: 731
Коментари: 1484
Гласове: 348
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930